Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Ajankohtaista » Turvaa vapaa-ajalle tapaturmavakuutuksella

Turvaa vapaa-ajalle tapaturmavakuutuksella

Hymyile, olet Turvassa!

Viesti yhteistyökumppaniltamme Turvalta.

Työaikana turvanasi on lakisääteinen tapaturmavakuutus, mutta entä vapaa-ajalla? Ammattiliitto Pro on vakuuttanut sinut Turvassa jäsenvakuutuksella, joka sisältää matkustajavakuutuksen lisäksi vapaa-ajan tapaturmavakuutuksen. Vapaa-aikaansa voi turvata myös itse hankittavilla vakuutuksilla.

Mikä on tapaturma ja miten se eroaa sairastumisesta?

Kun puhutaan tapaturmasta, tulee usein mieleen esimerkiksi liukastuminen, kompastuminen tai keittiöjakkaralta tippuminen. Tapaturmaksi mielletään yllättävät haaverit, joista valitettavasti usein seuraa kipua ja särkyä, vähintään säikähdys.

Tapaturmavakuutusten ehdoissa tapaturma on määritelty tarkasti, jotta ehdot ovat kaikille reilut ja johdonmukaiset. Tarkkuudestaan huolimatta vakuutusten yhteydessä käytettävä määritelmä tapaturmalle on kuitenkin hyvin lähellä sanan arkista merkitystä.

Tapaturmasta on kyse silloin, kun äkillinen ja ulkoisesta tekijästä johtuva tapahtuma aiheuttaa fyysisen vamman vakuutetun tahtomatta. Puretaanpa tätä määritelmää hieman käyttämällä esimerkkinä edellä mainittua liukastumista.

Äkillisyydellä tarkoitetaan, että tilanne on tapahtunut nopeasti ja ennalta-arvaamatta. Jokainen, joka on joskus liukastunut jäällä tietää, että siinä vaiheessa, kun tajuaa liukastuvansa, on usein jo liian myöhäistä korjata askeliaan.

Äkillisyys puuttuu esimerkiksi tilanteesta, jossa jalat kipeytyvät huonojen kenkien takia pidemmän ajan kuluessa, eikä tällöin ole kyse tapaturmasta.

Ulkoinen tekijä on esimerkissämme liukas jää. Muita ulkoisia tekijöitä voivat olla vaikka puun juuri tai kuoppa kävelytiessä, joiden takia menetät tasapainosi ja kaadut.

Jos polvesi on esimerkiksi reistaillut jo pidempään ja menee itsestään helposti sijoiltaan, puuttuu yhtälöstä ulkoinen tekijä, jolloin kyse ei ole tapaturmasta.

Fyysinen vamma voi olla mitä vain pienestä haavasta tai venähdysvammasta esimerkiksi murtumiin tai muihin pidempää hoitoa vaativiin vammoihin.

Tapaturman määritelmän avulla selittyy myös tapaturman ja sairastumisen ero. Vaikka sairaus, esimerkiksi vatsatauti tai flunssa, voi alkaa hyvinkin yllättäen, ei sairastumisen taustalla ole ulkoisen tekijän aiheuttamaa äkillistä tapahtumaa.

Vakuutuksesta voidaan korvata myös yksittäisestä, äkillisestä liikkeestä tai voimanponnistuksesta aiheutuneen venähdysvamman hoitokuluja. Tällaisia ovat esimerkiksi pallopeleissä vastustajan väistäminen ilman yhteentörmäystä ja siinä jalan venähtäminen tai painavan esineen nostaminen, jolloin selkä venähtää.

Äkillisestä liikkeestä ja voimanponnistuksesta kuluja korvataan rajoitetummin kuin tapaturmasta. 

Millaisia asioita tapaturmavakuutus korvaa?

Tapaturmavakuutus koostuu tavallisesti useasta eri turvasta, jotka määräävät sen, mitä vakuutus korvaa.

Useimpiin tapaturmavakuutuksiin kuuluu korvaus tapaturman hoitokuluista. Hoitokuluja voivat olla esimerkiksi lääkärinpalkkio, kipsaus tai röntgentutkimus. Myös lääkäriaseman toimistopalkkiot katsotaan hoitokuluksi. Tapaturmavakuutuksesta korvataan myös kohtuulliset matkakulut korvattaviin hoitoihin.

Toinen tapaturmavakuutusten yleinen osa on pysyvän haitan turva. Pysyvä haitta tarkoittaa esimerkiksi käden toiminnan pysyvää heikkenemistä tapaturman seurauksena. Tällöin vakuutuksesta maksetaan korvausta valtioneuvoston laatiman haitta-asteluokituksen mukaisesti.

Kaikkein vakavimpien tilanteiden varalta tapaturmavakuutukseen voi kuulua myös tapaturmaisen kuoleman korvaus.

Näiden yleisimpien turvien lisäksi tapaturmavakuutuksiin voi kuulua myös muita turvia, joten tutustuthan huolella vakuutuksesi sisältöön ja korvaussummiin.

Huomaathan, että kilpaurheilu ja jotkin urheilulajit sekä harrasteet on riskialttiutensa vuoksi rajattu ulos tavallisen tapaturmavakuutuksen piiristä. Tällaisten lajien harrastajien kannattaa hankkia erillinen urheiluvakuutus. Tarkista lajisi sisältyminen vakuutukseen vakuutusehdoista osoitteessa turva.fi/pro.

Jos sattuu tapaturma ja teet siitä ilmoitusta vakuutusyhtiöösi, tarkan vahinkokuvauksen antaminen ensimmäisessä vahinkoilmoituksessa helpottaa ja nopeuttaa asian käsittelyä.

Mitä Pron jäsenen tapaturmavakuutus korvaa?

Pro on hankkinut jäsenilleen Turvasta myös vapaa-ajan tapaturmavakuutuksen. Jäsenvakuutus korvaa hoitokuluja, tapaturmasta aiheutuvia pysyviä haittoja sekä tapaturmaisen kuoleman.

Vakuutettuina ovat Pron työssä käyvät ja työttömät tai muuten tilapäisesti ilman palkkaa olevat jäsenet (myös eläkeputkessa ja määräaikaisella eläkkeellä olevat) sekä opiskelijajäsenet.

Tapaturmavakuutuksen korvaussummat sekä lisätietoa Pron jäsenen vakuutuksista ja eduista saat osoitteesta turva.fi/pro.

Jos arvioit tarvitsevasi tapaturmavakuutukseesi jäsenvakuutusta mittavampaa turvaa, esimerkiksi varautuaksesi yksittäiseen tapaturmaan suuremmalla korvaussummalla, voit täydentää vakuutusturvasi hankkimalla henkilökohtaisen tapaturmavakuutuksen.

Henkilökohtaiseen tapaturmavakuutukseen sisältyy hoitokulujen korvaamisen lisäksi pysyvän haitan korvaus valitsemallasi summalla. Vakuutukseen voi halutessaan lisätä turvat myös ohimenevän työkyvyttömyyden sekä tapaturmaisen kuoleman varalle.

Sairauskuluvakuutus auttaa tilanteissa, joita tapaturmavakuutus ei kata

Jos tapaturmien lisäksi haluat ottaa vakuutuksen myös sairastumisten varalta, ratkaisu on sairauskuluvakuutus. Sairauskuluvakuutus ei kuulu Pron jäsenvakuutukseen.

Sairauskuluvakuutus korvaa sairauden hoitokuluja, esimerkiksi lääkärinpalkkioita tai tutkimus- ja hoitotoimenpiteitä sekä lääkkeitä. Sairauskuluvakuutuksesta saat lisätietoja Turvasta.

Hyödynnä Turvan edut

Turva on suomalaisten ammattiliittojen ainutlaatuinen kumppani. Ammattiliiton jäsenenä saat jatkuvan 10 % alennuksen vapaaehtoisista vakuutuksista, esimerkiksi tapaturma-, sairauskulu-, koti- ja kaskovakuutuksista.

Pron jäsenet löytävät lisätietoja eduistaan ja jäsenvakuutuksistaan osoitteesta turva.fi/pro. Jos haluat lisätietoa Turvan vakuutuksista, pistäydy käymään toimistolla, osoitteessa turva.fi tai soita meille 01019 5110 maanantaista perjantaihin klo 8-18.

Avainsanat: